یکشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۵
آثار لجاجت و خودخواهی در انسان

حوزه/ روحیه لجاجت و خودخواهى، كار را به جایى مى ‏رساند كه انسان فقط آنچه را مطابق میل و نظر خودش باشد، حق مى ‏داند.

به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه»، استاد محسن قرائتی در ادامه سلسله مباحث تفسیری خود با موضوع تفسیر قطره ای به بیان آموزه های آیه هفتاد و هفتاد و یکم سوره بقره پرداخته است.

«قالُوا ادْعُ لَنا رَبَّكَ يُبَيِّنْ لَنا ما هِيَ إِنَّ الْبَقَرَ تَشابَهَ عَلَيْنا وَ إِنَّا إِنْ شاءَ اللَّهُ لَمُهْتَدُونَ» (بقره، 70)

«قالَ إِنَّهُ يَقُولُ إِنَّها بَقَرَةٌ لا ذَلُولٌ تُثيرُ الْأَرْضَ وَ لا تَسْقِي الْحَرْثَ مُسَلَّمَةٌ لا شِيَةَ فيها قالُوا الْآنَ جِئْتَ بِالْحَقِّ فَذَبَحُوها وَ ما كادُوا يَفْعَلُونَ» (بقره، 71)

ترجمه: (بار دیگر) گفتند: از خدایت بخواه (بالاخره) براى ما روشن كند چگونه گاوى باشد؟ همانا این گاو بر ما مشتبه شده و اگر خداوند بخواهد هدایت شویم.

(موسى در پاسخ) گفت: خداوند مى ‏فرماید: آن گاوى است كه براى شخم‏ زدنِ زمین رام نشده باشد و براى زراعت آب ‏كشى نكند، سالم و بى‏ عیب بوده و هیچ خال یا لكه رنگ در آن نباشد. گفتند: اكنون حق را آوردى، پس آن را ذبح كردند ولى نزدیك بود كه انجام ندهند.

با آن كه خداوند سنّ و رنگ گاو را بیان نمود، امّا این قومِ بهانه ‏جو گفتند: اى موسى! مشخصات بیشترى از آن را بیان كن تا بلكه آن را بشناسیم.

وقتى موسى از سوى خداوند ویژگى ‏هاى دیگرى از آن گاو را بیان نمود، به ناچار تسلیم شده و گاو را ذبح كردند، ولى در فكر راه فرار بودند و قصدِ انجام چنین كارى را نداشتند.

این آیه نشان مى ‏دهد كه روحیه لجاجت و خودخواهى، كار را به جایى مى ‏رساند كه انسان فقط آنچه را مطابق میل و نظر خودش باشد، حق مى ‏داند و بى ‏ادبانه به پیامبر خدا مى‏ گوید: «اَلانَ جِئْتَ بِالْحَقّ» حالا حق گفتى؛ گویا قبل از این باطل مى ‏گفته است.

از این آیه مى‏ آموزیم كه:

هر چیزی را که در راهِ فرمان خداوند مى دهیم، باید سالم و بى‏ عیب باشد، چنانكه در سفر حج، زائر خانه خدا باید در روز عید قربان، حیوان سالمى را ذبح كند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha